czwartek, 30 czerwca 2011
Żaba dla Zosi :)
... a właściwie 3 żaby - dwie małe zielone z masy cukrowej i jedna duża, biszkoptowa.
Żaba duża
Kluczowe jest posiadanie odpowiedniej formy silikonowej do pieczenia. Ja moją kupiłam na targu we Włoszech, ale spokojnie można dostać takie przez internet.
Na początek pieczemy biszkopt (przepis ściągnięty z mojewypieki.blox.pl - z resztą super strona).
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki krupczatki (ziemniaczanej)
Krem
Kubeczek (200ml) śmietanki kremówki 30%
4 łyżki serka mascarpone (może być inny śmietankowy)
2 łyżki gotowej masy krówkowej (do dostania w sklepach, najlepsza z Gostynia)
(jak nie macie masy krówkowej to wsypcie 3 łyżki cukru)
30 dkg truskawek lub innych owoców sezonowych.
Biszkopt
Białka i żółtka oddzielamy do 2 osobnych misek. Białka do dużej, żółtka mogą być w małej. Ubijamy białka, tak, żeby były sztywne (mikserem, a ja to robię zwykłą trzepaczką). Jak białka będą sztywne dodajemy cukier, ale dosypując, a nie cały na raz (np po 2 łyżki). Potem wrzucamy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu ostrożnie wmieszać obie mąki, wsypując porcjami.
Ciasto przelać do formy, którą uprzednio lekko natłuściliśmy (robię to silikonowym pędzelkiem z Ikei) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C. Piec przez ok 30-40 minut. Po 30 minutach lekko uchylić i włożyć w środek patyczek (używam drewnianych pałeczek). Jak będzie suchy - wyjmować.
Zaraz po wyjęciu upuścić biszkopt w formie na ziemię z wysokości jakiś 40 cm - chodzi o gwałtowne odgazowanie - wtedy nie opadnie (gwarantuję - rzucam moimi już od 2 lat;-)). Potem zostawić w formie do ostygnięcia i delikatnie wyjąć dopiero jak ostygnie.
Krem
śmietankę wyjętą z lodówki ubić na sztywno (mikser, albo trzepaczka). Dodać serek, ponownie chwilę ubijać, na końcu dodać masę krówkową. Jeśli używacie cukru, to lepiej dodać go przed serkiem, żeby się lepiej rozpuścił.
Przygotowanie tortu
ściąć z góry żaby to co wyrosło ponad formę, bo będziemy na tym kładli żabę i musi być równo. Przekroić żabę przez środek na 2 blaty. Dolny blat (czyli ten bez żaby) posmarować kremem i położyć na nim przekrojone na trzy truskawki - o tak:
przykryć blatem z "żabą".
Dekorowanie żaby
do zrobienia linii zaznaczających łapy i nogi oraz rzęs żaby użyłam kolorowych pisaków do dekorowania ciast. Oczy są z kulek cukrowych. Na policzkach też ma rumieńce z pisaków, a w buzi kolorowe konfetti (jadalne).
Dodatkowo ulepiłam z masy cukrowej małą żabkę wg tej instrukcji: http://www.imaginativeicing.demon.co.uk/kissingfrog.html
et voila
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz