Ciasto słodko-kwaśne. bardzo smaczne na śniadanie lub na podwieczorek. Składa się z podzielnych fragmentów, więc można wziąć na piknik (lub grzybobranie :-)).
Przepis Bajaderki z forum CinCin
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_dAF2CFTwypM2LeKCj66ok6p9GrQuDavLfGSAwMeg-nh95DBC-xa-uBYTetALPEhPxRXZE4qltWFKTbTNfneHWxik5Eia-ziHtyoNaAF-hsjYCsyrJ-EB5vS3gUfobNPw6Pf2GJqe5aI/s320/20121006_095845.jpg)
Składniki na ciasto:
3 (400g) szklanki maki
1/4 (50g) szklanki cukru
10 g. drożdży (paczka ma albo 50, albo 100g.)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki mleka
1/5 kostki masła
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
cytrynowa posypka
1/2 szklanki cukru (mozna dac troche mniej)
3 lyzki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
cukier ze skórką wymieszać.
1/4 kostki rozpuszczonego masla
Przygotowanie:
całość składników na ciasto wrzucić do maszyny do chleba i nastawić na wyrabianie ciasta.
Bez maszyny:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i połową mleka. Zostawić do wyrośnięcia. Jak wyrosną, dodać resztę składników, wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki - można ew. dodać trochę mąki przy wyrabianiu).
Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Rozwałkować na placek i posmarować rozpuszczonym masłem:
pociąć na paski i rozłożyć na nich równomiernie posypkę:
pasy ciasta położyć jeden na drugi i całość pociąć na szerokość formy do ciasta
ułożyć płaty ciasta w foremce
zostawić do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny (lub w lodówce na całą noc). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz