Cytryny wiosną (!) są bardzo dobre. Ciasto cytrynowe jeszcze lepsze - Proponuję choinkowe ciasto cytrynowe. Ciasto jest wilgotne, nasączyłam je jeszcze sokiem cytrynowym z cukrem, który zagotowałam.
Przepis z www.mojewypieki.blox.pl
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 4 jaja
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego
- 3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Składniki na sok do nasączenia:
Sok pozostały z reszty cytryn (wycisnęłam trzy cytryny, 3,5 łyżki użyłam do ciasta, resztę do nasączenia)
3 łyżki cukru
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę (jak do babki, lub okrągłą - można też z kominkiem). W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jaja i wymieszać mikserem/trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować.
Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Z cukru i soku zagotować sok, przesudzić i polać ciasto wyjęte z formy i przestudzone.
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz