Składniki na ciasto:
- 2 szklanki cukru (można jedną szklankę zastąpić cukrem brązowym)
- 3 szklanki mąki
- 4 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki marchewki startej na tarce - duże oczka (ok 5 większych marchewek)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki posiekanych orzechów
- 200 g cukru pudru
- 125 g kremowego serka, np. Philadelphia
- 50 g śmietanki 30%
Przygotowanie
2 mniejsze podłużne foremki, lub jedna duża.
Wlać ciasto do 2 małych lub jednej dużej podłużnej foremki. Piec przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe.
W tym czasie zrobić polewę - ubić kremówkę, wmieszać cukier puder, dodać serek.
Po upieczeniu ciasto wystudzić (sprawdza się wystawienie na dwór w zimie). Chłodne ciasto pokryć polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz