czwartek, 29 września 2011

Curry warzywne

Kto lubi curry? Ja jestem wielbicielką. Szczególnie o tej porze roku z dużą ilością warzyw. Można dawać na prawdę wszystkie warzywa jakie macie. Czym więcej tym lepiej. Świetne będzie na przykład ze szparagami lub bakłażanem.
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego

3 goździki
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka nasion kminu indyjskiego (1/2 łyżeczki proszku)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru długości 3 cm, starty na tarce
1 łyżeczka kolendry (mogą być też ziarenka)
1/2 łyżeczki kurkumy
2 marchewki,
1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki
2 duże ziemniaki
25 dkg fasolki szparagowej (garść)
2 kolby kukurydzy
2 małe cukinie
1 papryka
(można zrobić "czyszczenie lodówki" z warzyw - wrzucić co mamy)
puszka mleczka kokosowego i/lub 200 ml śmietany 18%
Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Dodać kmin, goździki i kardamon. Smażyć, ciągle mieszając, jakieś pół minuty. Dodać cebulę, smażyć ok. 2 minut, aż się zeszkli. Dodać imbir, na końcu czosnek. Po 3 minutach dodać kolendrę i kurkumę oraz mleczko kokosowe. Mieszając, gotować ok. 5 minut. Ewentualnie dodać śmietanę (można dodać wodę jeśli sos będzie za gęsty).

W drugim garnku zagotować wodę. Warzywa (bez papryki i cukinii) pokroić w kostkę i włożyć do wody na jakieś 2-6 minut (kukurydzę ugotować w kolbie, potem oskrobać z ziarenek). Odlać wodę, wyjąć je z garnka. Cukinię pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) przez ok. 3 minuty. Dodać wszystkie warzywa do sosu. Dokładnie połączyć i zagotować.
Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz