poniedziałek, 12 września 2011

Bułeczki z owsianką

Właśnie wróciliśmy z Toskanii. Dużo pysznego jedzenia i wina :-). W Toskanii jedliśmy najwspanialsze danie pod słońcem - świeżo złowionego tuńczyka z grilla. Niestety było to w zeszłym roku, a w tym nie udało nam się tego powtórzyć... Ale była za to zupa z małży, kalmary i inne świeże ryby. A dziś kolej na bułki z owsianką.


Bułeczki, które można zrobić, jeśli zrobiliśmy za dużo owsianki (chociaż, dlaczego nie zrobić za dużo owsianki specjalnie;-). Idealne połączenie - ulubione bułeczki  z ulubioną owsianką. Robią się szybko, a są bardzo smaczne - na drugi dzień również - można zrobić z nich grzanki (ulubione Franka - z serem).
Źródło: Whiteplate
ok. 8 sztuk

Składniki
450 g mąki pszennej
200 g ugotowanej owsianki (owsianka powinna być gęsta. Jeśli nie jest, zmniejszcie ilość wody dodawanej do bułeczek) - 2 łyżeczki miodu w owsiance
150 g wody
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
Przygotowanie
Drożdże połączyć z odrobiną cukru, łyżką mąki i wody. Następnie wymieszać z wodą i stopniowo dodawać pozostałe składniki, cały czas zagniatając ciasto. Można użyć miksera.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.
Maszynowo - umieścić wszystkie składniki w maszynie, zarobić ciasto, następnie:
Formować okrągłe bułeczki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskać delikatnie wodą, (można posypać ziarnami lub płatkami) i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 st C.
Wstawić wyrośnięte bułeczki, ścianki piekarnika spryskać wodą (ew. wstawić naczynie z wodą na dno piekarnika) i piec ok. 10-15 minut (ten czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od wielkości bułeczek).
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz