wtorek, 30 sierpnia 2011

Owsianka

Najlepsze śniadanie dla wszystkich domowników. Zostało nam z prób gotowania zgodnie z dietą pięciu przemian (dzięki, Justyna). Nie dałam rady, za dużo gotowania, ale pewne rzeczy zostały. Jedną z nich jest owsianka na ciepło, którą wszyscy uwielbiają. Wiedzieliście, że w rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem? Robię ją na wodzie, dzieci najczęściej dolewają mleka, my dodajemy żurawinę, orzechy, pestki słonecznika - najlepsza w zimie, ale jesienią lub wiosną tak samo pyszna. Daje kopa na cały dzień. Podaję składniki dla 4 osób.
Składniki 
1/3 łyżeczki kurkumy
9 łyżek płatków owsianych
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
łyżka lub 2 miodu (zależy jak bardzo słodkie lubicie)
500 ml wody
Przygotowanie
zagotować wodę w garnku. Do gotującej się wody wrzucić kurkumę, następnie płatki, imbir, sól i miód. Gotować przez ok. 12-15 minut (płatki owsiane błyskawiczne jakieś 5 minut). Z tego przepisu wychodzi dość gęsta owsianka. Można rozrzedzić gorącą wodą (dodać 100 - 200 ml więcej przy gotowaniu), albo dodać mleka - najlepiej z wiemcojem :-). Podawać w miseczkach z dodatkami w postaci żurawiny, suszonych owoców, orzechów itd.
Smacznego.

2 komentarze: