piątek, 26 sierpnia 2011

Tarta z gruszkami

Bardzo smaczna i szybka tarta z gruszkami. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Dość słodka, więc można zrobić spód zupełnie bez cukru. Robi się ją dość szybko. Zapraszam
Składniki:
Ciasto:
125g. masła
160g. mąki
1 żółtko
łyżka cukru
Krem:
125g. mascarpone
5 łyżek cukru
150g. jogurtu naturalnego
Owoce:
2-3 gruszki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka masła
Wykonanie
zimne masło posiekać nożem, dodać żółtko, mąkę i cukier, szybko siekając doprowadzić do połączenia składników (ja ułatwiam sobie sprawę wrzucając pokrojone w małe kostki masło, żółtko, cukier i mąkę do robota kuchennego, używając noży do siekania - w 3 minuty ciasto jest gotowe). Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na który wyłożyć równomiernie ciasto. Wstawić na min. 1/2 godziny do lodówki. 
W tym czasie przygotować krem. Mascarpone wymieszać za pomocą trzepaczki z cukrem, na końcu dodać jogurt. 
Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Owoce obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki wzdłuż. Na patelnię wysypać cukier, dodać wodę i masło, podgrzewać aż cukier się roztopi (można zrobić karmel, ale nie trzeba). Na roztopiony cukier wyłożyć pokrojone gruszki, pogrzać przez ok. 3-5 minut, przewracając je delikatnie (tak, żeby się nie porozpadały).
Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto, piec ok 12-15 minut (musi tylko lekko zbrązowieć - można zaglądać do piekarnika, bo to ciasto nie rośnie).
Na wystudzony spód nałożyć krem, na to poukładać plasterki gruszek (najlepiej tak, żeby zachodziły na siebie). Wstawić ciasto do lodówki na min. 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz