poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Makaron ze świeżymi pomidorami (szybki)


Pyszny makaron na upały. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, ale ten jest na prawdę rewelacyjny. Sos w słoiku można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce - spokojnie do 3 dni nic mu nie będzie. Potem przygotowanie dania następuje błyskawicznie - na długość gotowania makaronu. Polecam, gdy ktoś wpada z wizytą wieczorem i przynosi dobre wino (najlepiej białe, ale nie bądźmy ortodoksyjni).
Źródło: Whiteplate 

Składniki

1 kilogram dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe) 
2 ząbki czosnku
duży pęczek bazylii 
ok 30 ml oliwy z oliwek (porządna, z pierwszego tłoczenia)
gruba sól morska (1/4 łyżeczki - lub mniej jeśli ser jest słony)
25 dag sera - najlepiej ostry (prawdziwa mozarella, feta, bunc, kozi), albo może być 25 dag mascarpone
500 g makaronu grube wstążki

Przygotowanie
pomidory obrać ze skórki (w wersji ekspresowej nie obierajcie skórki - też jest pycha) i pokroić w grubą kostkę. Do dużego słoika wlać 1/5 słoika oliwy (całość), dodać 3/4 pęczka bazylii, wyciśnięty czosnek sól i pomidory.
Słoik zamknąć, zamieszać (przełożyć kilka razy góra dół) i włożyć do lodówki na kilka godzin (lub na noc)
Makaron gotować tuż przed podaniem, musi być al dente. Po odcedzeniu, wymieszać go w garnku z serem i resztką oliwy, na końcu dodać pomidory i przełożyć do miski. Posypać bazylią, można dodać kilka listków mięty.
Ten makaron po podaniu nie będzie gorący - raczej chłodny. Nie nadaje się na długie czekanie - jeść natychmiast po wymieszaniu, inaczej będzie "przemoczony".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz