poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Zupa dyniowa

Kupiłam na targu kawałek dyni. Można z niej zrobić masę ciekawych rzeczy, na przykład zupę. Ta jest bez dodatku rosołu i śmietany - sama dynia z odrobiną przypraw - bardzo dobra.
Składniki:
4 małe, abo 2 duże cebule
kawałek dyni (ok 1 kilograma)
2-3 łyżki masła
1,5 - 2 szklanek wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
kawałek startego korzenia imbiru (używam świeżego, ale może być z paczki)
można dodać rozgnieciony ząbek czosnku


Przygotowanie:  
Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło (nieduży ogień, bo inaczej masło się przypali). i wrzucamy cebulę - musi się zeszklić. Z dyni usuwamy środek z pestkami, obieramy ją ze skóry i kroimy miąższ w kostkę średniej wielkości. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojoną dynię. Przez chwilę smażymy dynię z cebulą, potem zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 30 minut lub więcej, by dynia zaczęła się rozpadać. Zestawiamy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem. Gdy będzie już gładka, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i doprawiamy zupę do smaku.  Można podawać z nasionami dyni, grzankami, posypaną startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz