czwartek, 4 sierpnia 2011

Brownie

 
Znów - ulubione ciastko dzieci - chociaż dorośli uzależnieni od czekolady też nie pogardzą. Robi się bardzo prosto i do tego powinien wyjść zakalec :-).

Składniki:
1 czekolada gorzka
1/2 czekolady mlecznej
1/2 kostki masła
3 jajka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 lub 2 łyżki kajmaku (do wmieszania w masę - można pominąć)

Przygotowanie
czekolady wraz z masłem podgrzać w garnuszku na bardzo małym ogniu ciągle mieszając (nie może się przypalić). Gdy wszystko się rozpuści, odstawić z ognia. Ubić jajka (nie oddzielając białek), dodać sól, cukier, mąkę i przestudzoną masę czekoladową (może być ciepła, ale nie gorąca).
Tak przygotowane ciasto wylać na małą blaszkę i delikatnie wmieszać kajmak (można kupić gotowy, albo przez 3 godziny gotować zanurzoną w wodzie puszkę słodkiego mleka skondensowanego). Z kajmaku zrobić w cieście "esy floresy". Wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Można sprawdzić stan ciasta przez nakłucie patyczkiem - ma być wilgotne, ale nie surowe. Nie piec za długo, bo wyjdzie raczej murzynek (też smaczne, ale już nie brownie). Smak jest super. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz