środa, 24 sierpnia 2011

Pizza - ciasto

Ostatnio oglądam nałogowo "Hell's Kitchen" - w jednym z odcinków Gordon Ramsey pochwalił się pizzą z białymi truflami w cenie 200$ :-). A to mój sposób na pizzę, a właściwie jej spód. Przepis podaję na 3 spody, ale często zwiększam ilość składników i robię na 6 spodów. Wtedy 3 dodatkowe piekę bez sosu i dodatków i zamrażam. Tego sposobu nauczyłam się od Alicji :-).
Składniki  
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
    Przygotowanie
    Zrobić zaczyn z drożdży (łyżkę mąki, łyżkę wody i drożdże rozmieszać w miseczce i odstawić na 5 - 10 minut aż zacznie pracować.
    W mące zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrobić, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    Maszynowo: wszystkie składniki wrzucić do maszyny i nastawić program do ciasta do pizzy.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Najpierw rozwałkować każdą część, a potem rozciągnąć w rękach, żeby ciasto było jak najcieńsze.
    Na spód wyłożyć sos pomidorowy (ze świeżych pomidorów, lub ze zmieszanego keczupu z koncentratem), ulubione dodatki (np. salami, świeże pomidory), piec około 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), aż do podpieczenia spodu, ale tak, żeby się nie zarumienił. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz