środa, 4 stycznia 2012

Babka cytrynowa

Cytryny wiosną (!) są bardzo dobre. Ciasto cytrynowe jeszcze lepsze - Proponuję choinkowe ciasto cytrynowe. Ciasto jest wilgotne, nasączyłam je jeszcze sokiem cytrynowym z cukrem, który zagotowałam.
Przepis z www.mojewypieki.blox.pl

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 jaja
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego
  • 3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Składniki na sok do nasączenia:
Sok pozostały z reszty cytryn (wycisnęłam trzy cytryny, 3,5 łyżki użyłam do ciasta, resztę do nasączenia)
3 łyżki cukru

Składniki na lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny


Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę (jak do babki, lub okrągłą - można też z kominkiem). W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jaja i wymieszać mikserem/trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować.
Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Z cukru i soku zagotować sok, przesudzić i polać ciasto wyjęte z formy i przestudzone.
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz