poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ciasto marchewkowe

Rewelacyjne ciasto marchewkowe na zimowe czasy - ostatni hit w naszym domu. Jeśli nie przeraża Was tarcie marchewki, lub też macie do tego męża/robota, ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Podobne trochę do brownies, a w smaku do... mokrego piernika.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki cukru (można jedną szklankę zastąpić cukrem brązowym)
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki marchewki startej na tarce - duże oczka (ok 5 większych marchewek)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki posiekanych orzechów 
 Polewa
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g śmietanki 30%

 

Przygotowanie

2 mniejsze podłużne foremki, lub jedna duża.

Rozgrzej piekarnik do 175c.W dużej misce połącz ze sobą jajka, oliwę, cukier, mleko i wanilię. Dodaj mąkę, sodę i cynamon. Na końcu dodaj marchewkę, wiórki i orzechy. Wymieszać trzeba do połączenia się składników.
Wlać ciasto do 2 małych lub jednej dużej podłużnej foremki. Piec przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe.
W tym czasie zrobić polewę - ubić kremówkę, wmieszać cukier puder, dodać serek.
Po upieczeniu ciasto wystudzić (sprawdza się wystawienie na dwór w zimie). Chłodne ciasto pokryć polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz