środa, 11 stycznia 2012

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia, ma w sobie zakwas żytni i jest bardzo długo świeży. Dodaję do niego troszkę drożdży, wtedy lepiej rośnie, ale nie jest to konieczne.
Składniki na pierwszy zaczyn:
350 g mąki żytniej (używam 750)
300 ml wody
3 łyżki zakwasu żytniego 
wszystko mieszamy w misce do połączenia składników. Odkładamy na noc, a najlepiej na noc i połowę dnia - idealnie jest zrobić drugą część po przyjściu z pracy.

Ciasto właściwe:
250 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 ml wody
1 płaska łyżka soli
zaczyn drożdżowy (nie jest konieczny, ale wtedy ciasto będzie dłużej wyrastało)
Sposób przygotowania:
zrobić zaczyn drożdżowy: 1 łyżeczkę drożdży rozetrzeć z łyżką ciepłej wody i pół łyżeczki cukru (a nawet mniej - chodzi o to by drożdże "ruszyły" pod wpływem cukru). Zaczyn odstawić na bok na 10-15 minut (może być do 45 minut). Połączyć zaczyn zakwasowy z mąką pszenną i żytnią, wodą, solą oraz zaczynem drożdżowym. Nie trzeba wyrabiać, wystarczy, żeby składniki się połączyły. Odstawić na jakieś 40 minut do godziny (bez drożdży na jakieś 1,5-2 godzin). Nagrzać piekarnik do 230C. Foremkę natłuścić olejem i wysypać otrębami/ mąką razową, lub też wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do jednej dużej foremki, lub do dwóch małych. Odstawić na 20-40 minut do wyrośnięcia w foremce. (dzięki Natalia:-). Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika można wrzucić parę kostek lodu lub naczynie żaroodporne z wodą. Po 10 minutach można zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 45 minut  do godziny. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki i ewentualnie dopiec jeszcze wyjęty z foremki przez 10 minut. Dać mu ostygnąć i kroić dopiero po minimum godzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz