sobota, 6 października 2012

Bułeczki pszenne z otrębami i gotowanymi ziemniakami

Bułeczki, które dłużej zachowują świeżość, przez dodatek gotowanych ziemniaków. Pamiętajcie, żeby dobrze je podusić, bo dzieci nie lubią znajdować kawałków ziemniaków w bułeczce (wiem to z własnego doświadczenia :-))

Składniki, 12 większych bułeczek:

2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
5 łyżek roztopionego masła,
1/2 szklanki (125 ml) pełnego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
2 i 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki otrębów (pszennych, żytnich, owsianych)
(otręby owsiane można uzyskać przez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy)


Przygotowanie:
  • Ziemniaki ugotować, wyjąć z wody, zachowując wodę. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na papkę. 
  • Wszystkie składniki razem z papką ziemniaczaną umieścić w maszynie do chleba i nastawić program do wyrabiania ciasta - 1,5 godziny.
Jeśli nie mamy maszyny do chleba, postępować jak poniżej:
  • Papkę wymieszać z mlekiem, solą, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami roztopionego masła.
  • Wodę z gotujących się ziemniaków ostudzić do letniej. Odmierzyć 1/2 szklanki wody i dodać do niej drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 10 - 15 minut (gdyby drożdże nie rozmnożyły  się, powtórzyć z drugą połową wody i nowymi drożdżami).
  • Drożdże wlać do mieszanki z ziemniakami, następnie drewnianą łyżką wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (będzie się trochę kleiło).
  • Włożyć ciasto do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przewrócić na drugą stronę, aby całe pokryte było masłem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-2 godzin (można wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin).
  • (wyjąć ciasto z maszyny) Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na pół i uformować wałek o długości 30 cm. Wałek pokroić na 12 równych części. Uformować kuleczki z ciasta (zawijać ciasto pod spód bułeczki) i ułożyć je w wysmarowanej masłem (1 łyżka) formie w  odstępach 1,5 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 1 i 1/2 godziny (można też na tym etapie wstawić bułeczki na noc w chłodne miejsce).
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blaszkę z bułeczkami umieścić w środkowej jego części. Wierzch bułeczek można posmarować roztopionym masłem lub mlekiem.Piec przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz