piątek, 19 października 2012

Chałka z makiem

Nie ma to jak chałka z kruszonką (jak to stwierdził mój młodszy syn) ale ta z makiem i zaplatana jak warkocz ma wg mnie swój urok, szczególnie gdy niekoniecznie lubimy słodkie śniadania. Pasuje do większości bardziej "wytrawnych" dodatków, takich jak ser biały i żółty, albo szynka. Przepis na szklanki - ważne, żeby tą samą szklanką odmierzyć mąkę, cukier i mleko

Składniki:
3 i 0,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko (duże)
10 dkg drożdży (1/10 kostki standardowej)
4 łyżki roztopionego lub miękkiego, nie roztopionego masła

Przygotowanie
Maszyna: wszystko zarobić w maszynie do wyrabiania chleba, program do wyrabiania ciasta.
Mikser: wrzucić wszystko do misy miksera, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ręcznie: zrobić zaczyn z drożdży łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i 1 łyżki mąki. Poczekać aż urośnie. Gdy podwoi objętość dorzucić resztę składników i cierpliwie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Mikser i ręcznie - odstawić ciasto przykryte ściereczką na 45 - 1,5 godziny, max na 12 godzin do lodówki lub nie ogrzewanej piwnicy/garażu (tylko nie może tam być minusowych temperatur!)
Po tym czasie z ciasta zrobić długi wałek i podzielić go na 3 części. Zapleść jak warkocz, posmarować mlekiem lub białkiem (przyda się zbędne białko z lodówki) i posypać makiem. Odstawić na następne 0,5 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut (sprawdzić patyczkiem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz