sobota, 8 grudnia 2012

Szybki piernik

Piernik, który można jeść bezpośrednio po pieczeniu, Nie wymaga dużej ilości miodu i jest pyszny! Można go przełożyć konfiturą i polać czekoladą, ale my zjedliśmy połowę jeszcze ciepłego ciasta bez żadnych upiększeń. Dla zabieganych, którzy nie mają czasu na leżakowanie ciasta. Polecam.
Przepis kwestiasmaku.com




Ciasto:

125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) dałam biały z brązowym pół na  pół
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych 
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)

Przełożenie:
kilka łyżek powideł śliwkowych (można też podać podgrzaną konfiturę oddzielnie)

Polewa:1/3 szklanki (5 łyżek) śmietanki kremówki 30% - 36%
1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)



Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na grzanie do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm (tą dłuższą) wyłożyć papierem do piczeenia lub posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, zwykłą lub płatkami owsianymi błyskawicznymi.
Szeroki garnek postawić na małym ogniu. Roztopić w nim masło masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko  wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej przesiewaną. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika (175 stopni). Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Po całkowitym ostudzeniu piernik można przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać zawiniętego w ściereczkę w zimnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz