wtorek, 11 grudnia 2012

Ciasteczka bałwanki

Ciasteczka, które zrobiły furorę na Mikołaja w szkole moich dzieci. Proste do zrobienia, a efekt cudny. Wystarczy spakować w przezroczysty celofan i prezent gotowy.
Przepis: mojewypieki.com


Składniki:
na około 30-35 ciastek (średnicy kubka z Ikei)
290 g masła, zimnego
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli



Lukier:

białko kurze
cukier puder

Dodatkowo potrzebna będzie biała pianka marshmallow.

Przygotowanie:
Posiekać masło na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miksera (końcówka z nożykami) i posiekać, aż ciasto będzie gładkie. Można również wszystkie składniki umieścić na stole lub dużej desce do krojenia i posiekać szybko nożem, a potem wyrobić (jak najkrócej). Ciasto włożyć do miski/owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, sypiąc trochę mąki na stół, żeby się nie przyklejało (jak najmniej). Wykrawać okrągłe kształty, za pomocą np. kubka lub szklanki. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia (bardzo uważać, żeby nie przypalić - jest to szybkie). Wystudzić na kratce.
Upieczone ciasteczka udekorować - piankę marshmallow przykleić na lukier (zrobić gęsty, nie będzie spływał z ciasteczek) z białkiem z którego zrobić również resztę dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz