piątek, 14 grudnia 2012

tarta/quiche szpinakowa z łososiem i kozim serem

Quiche szpinakowy - mój ulubiony. Można zrobić wieczorem, a na obiad tylko odgrzać w piekarniku (jeśli w mikrofalówce, to na funkcji grilla)

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki (może być pół na pół krupczatka i zwykła)
1 żółtko
200g masła
2-3 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

 Nadzienie:
szpinak - liście, może być mrożony
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła/oliwy
80-100g łososia wędzonego
sól
pieprz

Do polania na końcu:
150ml śmietanki 18% słodkiej
2 żółtka
sól
pieprz
ser kozi - może być rolada kozia (można zastąpić innym żółtym serem, ale smak będzie bardziej "codzienny")
Przygotowanie
Ciasto:
zimne masło pokroić na drobne kwadraciki. Dodać mąkę, żółtka i sól. Szybko połączyć za pomocą siekania nożem, dodając zimną wodę. Opcjonalnie można wszystkie produkty wrzucić do miksera i szybko połączyć (siekać/miksować jak najkrócej- tylko do połączenia się składników). Uformować kulę z ciasta i włożyć ją owiniętą na min. 40 min (można trzymać do 24 godzin) do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyjąć ciasto, rozwałkować, wylepić dno formy na tartę/tortownicy. Piec przez ok 15-20 minut. Ciasto ma się lekko przyrumienić.

Nadzienie:
w czasie pieczenia przygotować nadzienie. Pokroić cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę (lub rozgnieść nożem położonym płasko na desce).  Podgrzać oliwę/rozpuścić masło i wrzucić cebulę i czosnek na tłuszcz. Lekko podsmażyć. Dodać liście szpinaku (świeży wcześniej opłukać i posiekać, mrożonego nie trzeba rozmrażać). Podsmażyć ok. 10 minut (woda ze szpinaku powinna wyparować zupełnie).Na końcu dodać ok 1/2 łyżeczki soli, szczyptę cukru i pieprz.
Szpinak rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie, na szpinaku ułożyć płaty łososia, a na nim plastry sera. Całość zalać śmietaną wymieszaną z żółtkami i doprawioną szczyptą soli i pieprzu.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz