poniedziałek, 1 października 2012

chleb zakwasowy pszenno-żytni


Chleb prosty, pszenno-żytni na zakwasie


Na ten chleb trzeba czekać ok 20 godzin. Najlepiej pierwszą część zrobić wieczorem, a dalszą część rano - chleb będzie na kolację i śniadanie (jeśli jeszcze zostanie).

Pierwsza część:
3 łyżki zakwasu
1 szklanka mąki
3/4 szklanki wody
wymieszać za pomocą miksera albo trzepaczki - nie musi być dokładnie. Ciasto ma mieć konsystencję jak na zdjęciu

 a tutaj wyrośnięty zaczyn po nocy

Poranek:
Składniki:
całość pierwszej części
2 pełne szklanki mąki pszennej (może być razowa)
1/3 szklanki otrąb
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
Całość znów wymieszać (mikserem, trzepaczką, w maszynie do chleba - program ciasto na pizzę). i zostawić na 4-12 godzin (rozpiętość czasu specjalnie tak duża. 4 godziny wystarczą, ale może spokojnie postać dłużej, w zależności od tego, kiedy wrócimy do domu).

 
Popołudnie/wieczór:
przełożyć całość ciasta do podłużnej formy (jak do babki), wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać na wierzchu mąką lub otrębami. Zostawić na min. 40 minut, lub, jeśli chcemy piec rano na całą noc w lodówce (urośnie, ale wolniej).

 Nastawić piekarnik na najwyższą moc (u mnie 250 stopni). Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z chlebem, a na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Piec 10 minut w temperaturze najwyższej, potem zmniejszyć do 200 stopni i piec następne 30 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i papieru i już tylko bochenek wstawić na następne 15 minut do piekarnika (200 stopni). Studzić na kratce. Nie kroić ciepłego.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz