czwartek, 14 lipca 2011

Bagietki

Szkoda, że nie możecie poczuć tego zapachu... Franek chodzi od rana i podpytuje, kiedy się wreszcie upieką (dodam, że czas pieczenia to 10 minut :-)).
Przepis na 3 pyszne bagietki (jedna została zjedzona, zanim zrobiłam zdjęcie). Od mojewypieki. 
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temp. pokojowej 
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (można 1 szklankę zastąpić mąką pszenną razową)

Wykonanie:
Wszystko wrzucić do maszyny i nastawić program wyrabianie ciasta (dough 1,5 h). Przy braku maszyny, zrobić zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, cukru i 1 łyżki mąki. Poczekać aż zaczyn zacznie bąbelkować. Dodać resztę składników (masło można wcześniej roztopić) i zarobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia (musi podwoić objętość).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich uformować w podłużny wałek. Jeśli chcecie, żeby bagietki dobrze się prezentowały, to wszystkie zagniecenia i nierówności zawińcie pod spód bagietki. Tak przygotowane bagietki możemy wstawić do lodówki i wyjąć rano do upieczenia (po wyjęciu z lodówki odczekać jakieś 15 minut - ja w tym czasie myję zęby, zaganiam dzieci do ubierania i nagrzewam piekarnik). Jeśli będziecie jedli zaraz, to nagrzać piekarnik do 250 stopni, wstawić na dno naczynie żaroodporne z wodą, bądź też spryskać boki piekarnika wodą. Wstawić bagietki na 10 minut i gotowe.

1 komentarz:

  1. wyszedł super!jednak potrzymałam go 20min w moim piekarniku i zamiast masła dałam oliwy.

    OdpowiedzUsuń