niedziela, 10 lipca 2011

Bułeczki na słodko z budyniem


Bardzo dobre, szczególnie prosto z pieca. Dzieciaki uwielbiają, a robi się dość szybko. A przepis specjalnie dla Zgódki :-)
Bułeczki są z blogu mojewypieki.blox.pl. Trochę zmodyfikowane przeze mnie. 

Ciasto
500 g (2 1/3 szklanki) mąki pszennej chlebowej
1/8 paczki drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
1 i 1/5 szklanki mleka
4 łyżki masła
pół łyżeczki soli


Budyń na nadzienie
2 pełne szklanki mleka
4 łyżki masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
pół paczki (2 łyżeczki) cukru z prawdziwą wanilią


Wykonanie
Ciasto
macie maszynę do chleba? Jeśli tak, to wszystkie składniki trzeba wrzucić do maszyny, nastawić program na wyrabianie ciasta i po 1,5 godzinie mamy ciasto gotowe.
jeśli nie, to będzie trochę trudniej, ale z mikserem nie będzie źle. 
Wyrabianie ręczne: drożdże rozrobić z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w misce w ciepłe miejsce. jak drożdże wyrosną trochę dodać resztę składników (masło najlepiej roztopić w garnuszku, wyłączyć gaz i dolać mleko). Wyrobić mikserem lub ręcznie. Składniki muszą się dość dokładnie połączyć. Odstawić w ciepłe miejsce (w zimie idealny jest kaloryfer, albo kominek - tylko nie za blisko, bo się upiecze). Jak wyrośnie, tj. powiększy objętość 2 razy, można uznać ciasto za gotowe. 


Budyń
W czasie wyrastania ciasta zrobić budyń. Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i masłem. Drugą szklankę rozmieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje wlać masę żółtkową. Mieszać trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Jak zgęstnieje i zacznie się gotować odstawić z ognia. Przestudzić. 


Wykonanie bułeczek
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, dość cienko. Na całości rozłożyć budyń. Zwinąć wzdłuż szerszego boku w rulonik (jak duży naleśnik z nadzieniem). Kroić rulonik na ok. 1,5 - 2 cm kawałki. Układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem częścią rozciętą do dołu (ja nie zostawiam między nimi za dużo miejsca). Zostawić do wyrośnięcia na jakieś 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec jakieś 20-25 minut. Można polukrować (cukier puder z odrobiną soku z cytryny - zrobić gęsty, wtedy mniej spływa z bułeczek).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz