sobota, 23 lipca 2011

Chałka


Ulubiona chałka u nas w domu. Zjadała ją ostatnio dziesiątka dzieci, które były u nas na koloniach :-)


Ciasto
3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
1 duże jajko
60 g drobnego cukru
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka  mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży

Kruszonka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Przygotowanie
Wszystko wrzucić do maszyny i nastawić program wyrabianie ciasta (dough 1,5 h). Przy braku maszyny, zrobić zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, cukru i 1 łyżki mąki. Poczekać aż zaczyn zacznie bąbelkować. Dodać resztę składników (masło wcześniej roztopić) i zarobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia (musi podwoić objętość).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich uformować w podłużny wałek. Zaplatać jak na filmie.



Na końcu posypać chałkę kruszonką (można ją wcześniej posmarować z wierzchu mlekiem, albo jajkiem).Tak przygotowaną chałkę można wstawić do lodówki i wyjąć rano do upieczenia (po wyjęciu z lodówki odczekać jakieś 20-25 minut - ustawiam blisko kaloryfera). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić chałkę na 20-25 minut i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz