wtorek, 5 lipca 2011

Tiramisu


Składniki:

1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
2 opakowania (50 dag) mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (najlepiej amaretto, może być też rum, koniak, żubrówka, żołądkowa)
2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
przygotować kawę: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać 3/4 szklanki gorącej wody, do wywaru dolać alkohol. Następnie ubić żółtka z cukrem na puch (muszą być prawie białe). Dodawać partiami mascarpone nadal ubijając.
Najlepiej układać w przezroczystym, płaskim naczyniu, można też w mniejszej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Biszkopty moczyć (krótko!) w kawie, ułożyć z nich pierwszą warstwę, tak, żeby zakryły dno. Nałożyć na nie 1/2 masy żółtkowo-serowej. Posypać delikatnie na serek
kakao przez sitko (czasami pomijam). Nałożyć następną warstwę biszkoptów moczonych w kawie, a na to pozostałą masę serową. Wstawić do lodówki aż do momentu podawania (min. na jedną godzinę). Przed podaniem posypać kakao.

1 komentarz: